Странна бе 2016 за земеделските производители. Ако говорим за добиви на зърнено-житните храни тя бе добра, но ако говорим за цени – бе лоша. По отношение на производството на плодове и зеленчуци също не може да се каже, че годината бе добра, още повече че бяха загубени доста пазари заради руското ембарго, което повлия по различни начини на българския пазар, каза Явор Гечев.

При продажба на себестойност оцеляването на земеделските стопани е много трудно и държавата трябва да мисли за стимулиране на кооперирането, каза гостът. „Надявам се догодина да бъде първата година за планиране и стъпки в областта на законодателството и изпълнителната власт“.
„Определени сектори, като земеделието, от само себе си не могат да се оправят. Държавата трябва да се намеси с регламенти, подпомагащи сектора, защото българското земеделско производство, извън сектора на зърнените храни, е доста тъпкано от европейското производство, което е доста по-дотирано от нашето и влиза в страната на много по-ниски цени. Ако оставим на пазара – пазарът работи за запазване на статуквото и за доминацията на западните държави“.

До този момент няма реален диалог между държава и бранш, подчерта Гечев. По думите му проблемите на бранша се подценяват, защото бизнесът се определя на пръв поглед като лесен, но „това далеч не е така, когато говорим за макроикономика и за държавни интереси“.
„Проблемите са изключително сложи и много прагматични и ако не проумеем, че с малък ресурс, трябва да сме доста по-умни от западните си партньори, няма как да постигнем успех“.

Източник: www.bloombergtv.bg